Wednesday, September 13, 2006

Γλυκός Σεπτέμβρης με Νύχτες Πρεμιέρας


Μετά από σχεδόν 2 μήνες αποχής από τις κινηματογραφικές αίθουσες παρακαλούμε για μια αφορμή ώστε να επιστρέψουμε στα γνωστά μας στέκια ανανεωμένοι. Κάθε Σεπτέμβρη η αφορμή αυτή δίνεται από το φεστιβάλ Αθηνών "Νύχτες Πρεμιέρας". Τέσσερεις αίθουσες -από τις πιο όμορφες της Αθήνας προβάλλουν για 12 μέρες ταινίες πολύ-αναμενόμενες (Μαύρη Ντάλια, Volver του Amoldovar, Miami Vice) για να μπορείς περήφανα να πεις οτι το είδα πρώτος, περίεργες και σπάνιες, για τους συλλέκτες του είδους, και μερικές εκπλήξεις που τελικά χαρακτηρίζουν το φεστιβάλ και –ευτυχώς !-σου θυμίζουν ότι υπάρχει σινεμά και εκτός Hollywood.
Τέτοια εποχή ο φίλος μου, ο Γιάννης κάνει πάντοτε την ίδια ερώτηση: Ελένη τι θα δούμε; Τα πολύ-αναμενόμενα και αγαπημένα τύπου Almodovar ή αυτά που εκ των προτέρων ξέρουμε οτι δεν θα βγουν ποτέ στις αίθουσες; Στην περίπτωση ενός άγνωστου σκηνοθέτη παίρνεις το ρίσκο να δεις κάτι που για σένα τουλαχιστόν θα είναι βαρετό και απαράδεκτο. Σε παλιές καλές εποχές που είχαμε χρόνο τέτοιο δίλλημα δεν θα υπήρχε. Λίγο πολύ όλα θα τα βλέπαμε. Τα τελευταία χρόνια όμως απαντάω σταθερά ότι προτιμώ να δω ότι έχει λιγότερες πιθανότητες να βγεί κανονικά στις αίθουσες το χειμώνα. Καταρχάς τα υπόλοιπα, τα διάσημα έργα μπορώ να τα δω με την άνεση μου στον κινηματογράφο της γειτονιάς μου. Επιπλέον τις μεγαλύτερες συγκινήσεις τις προσφέρουν οι εκπλήξεις από σκηνοθέτες, το όνομα των οποίων αγνοούσες μέχρι τη στιγμη που τους συνάντησες στο φεστιβαλ. Έπειτα ένα φεστιβάλ οφείλει να σου ανοίγει νέους ορίζοντες, να σε φέρνει σε επαφή με το σπάνιο και το διαφορετικό. Ναι θα μου έλεγε ο Γιάννη, αλλά το φεστιβαλικό κλίμα στις πολύ-αναμενόμενες ταινίες είναι ξεχωριστό. Άσε που μπορεί να πετύχεις και τον σκηνοθέτη στην παράσταση και γίνει καμιά συζήτηση....Καλή και αυτή η άποψη.
Όπως και να είναι πάρετε πρόγραμμα, πηγαίνετε 1 ώρα πριν στην αίθουσα (και λίγο λέω) και πιάστε θέση. Το φεστιβάλ αρχίζει…

Σχολιο
Για περισσότερες πληροφορίες http://www.aiff.gr

No comments: